FAQ – Veelgestelde Vragen
- Fingerpicking, wat is dat?
- Heb ik gitaarles nodig om de nummers van Guitartown.nl te kunnen spelen?
- Een gitaarset, waar bestaat die uit?
- Welke gitaar is het beste voor mij?
- Waarom zijn gitaarlessen zo duur?
- De liedjes zijn zo lang, hoe kan ik ze het beste leren spelen?
1 Fingerpicking, wat is dat?
Fingerpicking (of fingerstyle) is letterlijk spelen met de vingers van je rechterhand, dus spelen zonder een plectrum. Een rare naam eigenlijk als je bedenkt dat gitaristen al honderden jaren met hun vingers spelen. Een plectrum werd in de oertijd van de gitaar gebruikt en pas de laatste tijd op gitaren met stalen snaren omdat de spelers hun vingers niet willen bezeren. En door sologitaristen natuurlijk. In feite komt het er op neer dat de speeltechniek van fingerpicking gitaristen dezelfde is als die van professionele klassieke gitaristen. Het is de speeltechniek dat de verschillende muzikale elementen van een nummer, die normaal door verschillende bandleden zoals de Bas, de akkoord begeleiding, de melodie en de percussie elementen door één gitarist tegelijk worden uitgevoerd.
En ja, klassieke gitaristen doen (kunnen) dat al sinds de Zestiende Eeuw, al honderden jaren dus. Maar wat is er dan zo nieuw aan deze techniek? Het nieuwe is dat een klassieke speeltechniek gebruikt wordt om modernere muziekstijl mee te spelen. Fingerpicking wordt toegepast bij onder anderen de meer traditionele Noord-Amerikaanse muziekstijlen als de Blues, Folk en Country Guitar en Ierse Folk-Rock. Je hoort ook steeds meer dat Singer-Songwriters zichzelf begeleiden met een typische fingerpicking-tokkel.
Als je goed Engels kunt lezen kun je op DEZE PAGINA op WIKIPEDIA meer lezen over fingerpicking gitaar.
2 Heb ik gitaarles nodig om de nummers van Guitartown.nl te kunnen spelen?
Als je starter of beginner bent op de gitaar: ABSOLUUT, je kunt bijna niet zonder.
Een goede, professionele gitaardocent zorgt er op de eerste plaats voor dat je gitaarspelen op de juiste manier leert en voorkomt daarbij dat je basisfouten maakt. Hij/zij leert je de goede speelhouding, handhouding, techniek en corrigeert je op het juiste moment en daar waar het nodig is. Zo voorkomt hij/zij allerlei blessures die zogenaamde autodidacten allemaal oplopen (en daar liever niet mee te koop lopen).
Je gitaardocent biedt jou het juiste materiaal aan op het juiste moment, stimuleert je en zal je nooit overbelasten. Het internet is een uitstekende bron maar waar moet je beginnen? Wat is voor jou het beste? Je vindt allerlei ‘gitaarlessen’ waarin een gitarist je voordoet hoe je een bepaald nummer moet spelen maar hij hoort je niet spelen, ziet je niet spelen en corrigeert je niet. Hij weet ook niet of het wel verstandig is dat jij dat ene nummer gaat leren. De teleurstellingen en frustraties zijn legio. Bedenk dat een echt goede gitaardocent zijn expertise nooit zomaar overal te grabbel zou gooien. Voorkom deze ellende en zoek een goede gitaardocent in jouw buurt.
Als je een gemiddelde of gevorderde gitarist bent: JE KUNT EVENTUEEL ZONDER DOCENT
Tenminste, als je al eerder gitaarles hebt gehad en je voldoende zelfkritiek hebt om zelfstandig gitaarnummers te leren. Maar ja, dan was je ook al niet zover gekomen toch? Ondanks dat is het toch aan te raden om de covers samen met je gitaardocent in te studeren. Een foutje is er snel ingeslopen en je docent kan je altijd goede tips geven waar je zelf niet op zou komen.
Voorbeeldje: Nadat ik volledig afgestudeerd was aan het conservatorium met alle diploma’s in mijn bezit die er te behalen waren nam ik nog 4 jaar wekelijks les bij topluitisten en -gitaristen en volgde ik nog 3 masterclasses voordat ik vond dat ik nu wel voldoende lessen had gehad en genoeg had geleerd om echt zelfstandig verder te gaan.
3 Een gitaarset, waar bestaat die uit?
Allereerst een (goede) gitaar natuurlijk. Je hebt ook een hoes of gitaarkoffer nodig om je instrument in te kunnen vervoeren. Een lessenaar waar je je bladmuziek (of tablet met bladmuziek) op kunt zetten is ook onmisbaar. Ook een voetenbankje of ergosteun hoort bij je gitaarset. Verder zijn er allerlei accessoires die een gitarist in zijn bezit moet hebben zoals een capo tasto (een klem voor op de gitaarhals), een plectrum en een reserveset snaren. Ook een stemapparaat om je gitaar zuiver te leren stemmen (of een goede app op je telefoon) hoort bij een complete gitaarset.
4 Welke gitaar is het beste voor mij?
Het allerbeste is een gitaar die je samen met je docent uitkiest, dan loop je het minste risico op een miskoop. Echte miskopen zijn heel goedkope gitaren die je koopt in winkels die geen gitaar- of muziekwinkel zijn. Deze gitaren zijn het meest geschikt om als versiering aan de muur te hangen. Ook met gitaren die je via internet aan kunt schaffen loop je risico, tenzij je precies weet wat je nodig hebt en wat je koopt.
Wat het risico van een (te) goedkope gitaar is? Je loopt kans op zere vingers, een waardeloze klank, het aanleren van een technische handicap wat in de beginfase van je gitaarleven onherstelbaar zal blijken te zijn. Dit alles met als gevolg dat je kans hebt voorgoed genezen te zijn van je ambitie om ooit gitaar te leren spelen. Een goedkope gitaar om te beginnen en te kijken of je het leuk vindt is zo’n beetje het slechtste argument om een dergelijke houten of kunststof steelpan met snaren aan te schaffen.
Wat dan wel als ik (nog) geen gitaardocent heb?
Ga naar een goede muziek- of gitaarwinkel en laat je adviseren door het deskundige personeel. Dit zijn meestal kenners en zijn vaak geadviseerd door professionele gitaristen en gitaardocenten. Zij zien liever tevreden klanten dan dat ze je wat duurs aan willen smeren en houden rekening met jouw wensen en voorkeur. Zij helpen jou met uitzoeken, kiezen de juiste maat (er zijn gitaren voor kleuters, kinderen, tieners en volwassenen).
Ga in eerste instantie voor een all-round gitaar zoals een klassieke, spaanse gitaar met nylon snaren. Daar kun je alle stijlen op spelen. Steel string gitaren zijn meer gespecialiseerde gitaren voor een beperkt aantal muziekstijlen en kun je later altijd nog aanschaffen als je, na je beginperiode als gitarist, een voorkeur naar die specifieke stijlen gaat ontwikkelen.
5 Waarom zijn gitaarlessen zo duur?
Dit is eigenlijk niet zozeer een veelgestelde vraag maar er zijn toch veel mensen die zich dit afvragen.
Stel dat je een half uur privéles hebt en je betaald daar € 20 per les voor. Dat half uurtje les is slechts een onderdeel van jouw totale lestijd; dat is het lescontact:
De gemiddelde gitaardocent besteed aan jouw privéles ongeveer 10-15 minuten voorbereidingstijd (geschikte muziek, technische oefeningen en ander lesmateriaal voor jou uitzoeken, kopiëren, printen etc.). Na jouw gitaarles is hij/zij nog ongeveer 5-10 minuten bezig met zijn/haar lesadministratie zoals vaststellen wat bij jouw les bereikt is en opschrijven wat er bij de volgende les moet gebeuren. Je betaald die € 20 dus voor de totale tijd die jouw docent aan jouw besteed (zo’n 45 á 55 minuten, dat is afhankelijk van zijn/haar ervaring, expertise en inzet) waarbinnen er 30 minuten contact met jouw is. Hierbij heb ik nog niet de tijd gerekend die jouw docent kwijt is aan roosters maken, telefoneren, emails sturen. Even een what’s-appje sturen en beantwoorden is voor jou een hobby maar voor jouw docent is dat werktijd. Hij/zij is een professionele, door-de-wol-geverfde thuiswerker.
Bovendien maakt je gitaardocent ook onkosten om jou gitaarles te kunnen geven. Denk maar eens aan de huur van de lesruimte, de vakbijeenkomsten en -vergaderingen waar hij/zij naar toe gaat, allerlei abonnementen op vakliteratuur, licenties, verzekeringen, professionele software en de updates. Dit alles slaat hij/zij natuurlijk wel om over alle leerlingen maar jij betaald daar toch ook een beetje aan mee.
Als je dit weet begrijp je misschien beter hoe de lesprijs tot stand is gekomen en dat gitaarles dus helemaal niet zo duur is als het lijkt. Met de dagelijkse boodschappen ben je meer kwijt.
6 De liedjes zijn zo lang, hoe kan ik ze het beste leren?
Niet in één keer natuurlijk: je moet het in stapjes leren. Doordat je je liedje in kleine stapjes leert is het veel gemakkelijker om het liedje uit je hoofd te leren spelen.
Stap 1: leer als eerste de akkoorden van het liedje te spelen
Veel liedjes hebben een vaste volgorde van akkoorden, bijvoorbeeld:
G – D – Em – C – G – D – Em – C – G – D – Em – C – G enzovoort ….. totdat het liedje is afgelopen
Eigenlijk zijn dat maar 4 akkoorden die steeds maar weer herhaald worden tot aan het einde van het liedje toe. Er zijn ook liedjes waarbij de akkoorden van het refrein en de coupletten van volgorde verschillen maar het komt heel zelden voor dat er ook andere akkoorden zijn; bijna altijd zijn het dezelfde akkoorden, alleen de volgorde verschilt dus. Valt mee he? Nu kun je het liedje al meespelen met de artiest of misschien wel zelf zingen en jezelf begeleiden op je gitaar. Wedden dat je er niet langer over gedaan hebt dan 15 minuten om dit te leren?
Stap 2: leer de noten van het Refrein spelen
Als je gitaarles hebt (gehad) uit de gitaarmethode Van NOP naar POP dan weet je dat liedjes uit verschillende onderdelen bestaan die in een bepaalde volgorde achter elkaar komen en dat sommige van die onderdelen vaker terugkomen in een liedje. Een van die onderdelen is het refrein.
Het refrein van een liedje is meestal het gemakkelijkst om te leren; het is het meest bekende deel van het liedje en komt vaak in het liedje voor, soms wel 4 keer (of meer). Als een liedje een intro heeft is dat vaak een stukje uit het refrein, dus die ken je dan ook meteen al. De outro van het liedje is ook, bijna altijd, het refrein. Als je het refrein van een liedje kunt spelen ken je ook meteen het grootse deel ervan
Nog iets om je te realiseren: een refrein is (bijna) nooit langer dan maar 8 maten; dat is nog korter dan Altijd is Kortjakje ziek. Valt dus ook wel mee toch?
Nu kun je het lied al helemaal spelen:
- in Stap 1 leerde je het liedje met begeleidingsakkoorden spelen,
- dankzij Stap 2 kun je de intro, het refrein en de outro in noten spelen (de rest speel je nog gewoon met akkoorden).
Stap 3: leer de noten van het eerste Couplet spelen
De coupletten van een liedje vertellen het eigenlijke verhaal. In principe hebben alle coupletten dezelfde melodie als het eerste couplet, maar soms wil een artiest wel eens andere noten zingen (of spelen) als het een heftig stukje in de tekst is. Als je nu het 1ste couplet leert kun je zowat het hele liedje spelen want in principe kun je elk volgend couplet gewoon vervangen door de noten van het 1ste couplet.
Het is fijn om te weten dat een couplet ook (bijna) nooit langer is dan maar 8 maten.
Stap 4: leer de noten van de Bridge spelen.
De Bridge (brug, tussenstuk, verbindingsstuk) zit ongeveer op 2/3-de deel van een liedje. Na de bridge komen er vaak alleen nog maar het refrein en dan de outro. Heel soms is er nog een laatste couplet maar meestal is de bridge de inleiding naar het einde van een nummer.
De noten van een bridge kunnen helemaal nieuw zijn; soms zijn er ook helemaal andere akkoorden die vóór de bridge en ná de bridge niet in het nummer voorkomen. Een bridge komt maar 1 keer in een liedje voor.
Troost: een bridge is (bijna) nooit langer dan 8 maten.
Je kunt nu het hele liedje spelen en wat heb je moeten leren? Alles bij elkaar hooguit 8 + 8 + 8 = 24 maten. Valt enorm mee dus.
Stap 5: leer de noten van de andere coupletten spelen
De nummers op Guitartown ontwikkelen zich allemaal door, dat wil zeggen dat ieder volgend couplet en refrein andere begeleidingsnoten hebben waardoor de liedjes nooit saai zijn en vaak steeds leuker gaan klinken hoe verder het liedje vordert. Dat betekent wel dat je wat extra’s moet leren bij volgende coupletten en coupletten maar dat maakt het wel veel leuker toch?
Stap 6: speel nu alle delen in de goede volgorde achter elkaar